Hlava a vnitřnosti z velkého kapra, popřípadě ještě obojí přikoupíme,
4lžíce kořenové zeleniny pokrájené na tenké nudličky, 1malá cibule,
1lžíce másla, 1a 1/2 litr vody, sůl, petrželová nať.
Na jíšku: 1lžíce másla, 1a 1/2 lžíce polohrubé mouky
2rohlíky od včerejška, lžička másla
(starsi rohlik nakrajim dopredu a necham jeste oschnout -
potom uz se tolik nedrobi a nepripaluje)
______________________________________________________________
Rybí hlavu rozřízneme (žábry pečlivě vyjmeme, jinak polévka zhořkne) omyjeme a vaříme spolu s cibulí a solí do měkka.(dělam to v papeňáku, nemusi se to hlídat, asi hodinku) Na lžíci másla slabě osmahneme zeleninu a přidáme vnitřnosti (střívka pozorně odstraníme), společně podusíme a zalejeme takovým množstvím vývaru z hlavy, aby vše bylo potopeno a dusíme asi 10-15minut. Zvlášť uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem z hlav hladce rozmícháme a povaříme také 15minut. Vývar s jíškou procedíme k zelenině, krátce povaříme a po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať. Pokud nemáme jikry, mužeme je nahradit hrubou krupicí, kterou nasucho opražíme a poté povaříme, také ve vývaru z hlavy. Rohlíky opražíme na sucho a ke konci přidáme lžičku másla.
4lžíce kořenové zeleniny pokrájené na tenké nudličky, 1malá cibule,
1lžíce másla, 1a 1/2 litr vody, sůl, petrželová nať.
Na jíšku: 1lžíce másla, 1a 1/2 lžíce polohrubé mouky
2rohlíky od včerejška, lžička másla
(starsi rohlik nakrajim dopredu a necham jeste oschnout -
potom uz se tolik nedrobi a nepripaluje)
______________________________________________________________
Rybí hlavu rozřízneme (žábry pečlivě vyjmeme, jinak polévka zhořkne) omyjeme a vaříme spolu s cibulí a solí do měkka.(dělam to v papeňáku, nemusi se to hlídat, asi hodinku) Na lžíci másla slabě osmahneme zeleninu a přidáme vnitřnosti (střívka pozorně odstraníme), společně podusíme a zalejeme takovým množstvím vývaru z hlavy, aby vše bylo potopeno a dusíme asi 10-15minut. Zvlášť uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem z hlav hladce rozmícháme a povaříme také 15minut. Vývar s jíškou procedíme k zelenině, krátce povaříme a po odstavení z ohně přidáme petrželovou nať. Pokud nemáme jikry, mužeme je nahradit hrubou krupicí, kterou nasucho opražíme a poté povaříme, také ve vývaru z hlavy. Rohlíky opražíme na sucho a ke konci přidáme lžičku másla.